26 Mart 2013 Salı

Çanakkale Zaferi’nin 98.Yıldönümü

Okulumuzda yapılan tören ve çalışmalarla Türk tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıl dönümünü kutlamanın ve vatan için canlarını veren şehitlerimizin Şehitler Günü’nü anmanın gururunu ve heyecanını yaşadık.





20 Mart 2013 Çarşamba



İstek Özel Semiha Şakir Anadolu Lisesi olarak 20 Mart 2013 tarihinde İlçe Milli Eğitimin duyurmuş olduğu  İletişimin Altın Kuralları adlı seminere katıldık. Aydın Üniversitesi’nin düzenlediği eğitimi Sosyolog –Yazar Nurdoğan Arkış vermiş olup, seminere okulumuzdan Türkçe Bölüm Başkanı Ayşe Mumyakan, Felsefe Grubu Öğretmeni Funda Umut Pakkal ve Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Meral Önemci katılmışlardır.

11 Mart 2013 Pazartesi

İnsan Hakları Paneli



 Okulumuz Felsefe Kulübü öğrencileri “İnsan Hakları” haftası kapsamında bir panel düzenlediler. Değerler eğitiminde yer alan “Her insan önemlidir ve değerlidir.”konusundan hareketle yapılan panelde 7 öğrenci (10 ve 11.sınıftan) görev aldı. Panel başkanı Zeynep Oral’ın sunduğu panel de Felsefe Öğretmeni Funda Umut Pakkal da açılış konuşmasını yaptı. Başlıca şu konular ele alındı: Engelli Hakları, Kadın Hakları, Sivil İtiaatsizlik ve İnsan hakları…Panel esnasında öğrenciler, Power Point sunumları, kısa film ve örneklerle lise öğrencilerini bilgilendirmeyi hedeflediler.

8 Mart 2013 Cuma



KONFERANS
'' KÜRESEL ISINMA ''!!
CONFERENCE
'GLOBAL WARMING'
PROF. DR. BARBAROS GÖNENÇGİL

Sayın Prof. Dr. Barbaros GÖNENÇGİL ,
İ.Ü. Coğrafya Bölümü Başkan Yardımcılığı ve Türk Coğrafya Dergisi'nde editörlük görevlerine devam etmektedir.Prof. Dr. Gönençgil, halen iklim ve çevre bilimi  , küresel ısıma neden ve sonuçları gibi alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir. Öte yandan mesleği ve çalışma alanı ile ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmalar yapmaktadır. Bunların içinde Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK)’nun Yönetim Kurulu üyeliği ve Türk Coğrafya Kurumu’nun da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını bulunmaktadır.
Konuğumuz 26 Şubat Salı günü öğrencilerimize Küresel Isınma haftası etkinlikleri kapsamında okulumuzda bir konfesans verdiler.


6 Mart 2013 Çarşamba

Topkapı Sarayı Gezisi

Tüm 10. Sınıf öğrencilerimizle birlikte tarih ve İngilizce dersleri öğretmenlerinin ortak çalışması kapsamında Osmanlı Devleti tarihinin en önemli idari ve yaşamsal alanı olan Topkapı Sarayı gezimizi yaptık. Sahip olduğumuz bu tarihi değeri öğrencilerimiz yakından görme fırsatı bulurken teorik olan derslerimiz dışında tarih öğretmenlerimizin anlatımı eşliğinde tarihi görerek ve yaşayarak öğrenme fırsatı buldular.

 








Dünya İnsan Hakları Günü Etkinliği





 İstanbul Liseleri Felsefe Platformunun çalışmalarından “Demokrasi ve İnsan Hakları Haftası” nedeniyle, Sarıyer Özel Darüşşafaka Lisesi’nde düzenlenen, Dünya İnsan Hakları Günü Etkinliğinde yer alan Atölye çalışmalarına 7 öğrenci ile katıldık. Öğrencilerimizin katıldığı atölyeler, “Kadın hakları”, İnsan Hakları”,  “Sivil İtaatsizlik” ve Azınlık Hakları” ile ilgiliydi. Öğrencilerimiz önceden yaptıkları ön çalışma ile bildiklerini paylaştılar, tartıştılar ve yeni bilgiler öğrendiler.
Komite çalışmalarından önce Doç Dr. Ferhat Kuntel tarafından “Kimlikler” başlıklı konu gündeme geldi. Öğrencilerimiz Ferhat Kuntel ile tanışarak sohbet etme imkânı da buldular. Öğrencilerimizden Merve Özay komite temsilcisi seçilerek sonuç bildirgesini okudu. 

1 Mart 2013 Cuma

Sosyal Bilimler Nedir


Sosyal bilimler, bilimsel bilginin başlıca kısımlarından biri ve insan ve topluma ilişkin bilimlerin kümesidir. Sosyal bilimler; toplumun, ekonomik temelinin ve politik ve ideolojik üst yapılarının dahili yapısının unsurlarının birbiriyle bağlantısını, ve toplumun ve toplumsal yaşantının çeşitli görünümlerinin meydana gelişini ve gelişimlerini yansıtan tüm bili alanlarının bir sistemidir. Sosyal bilimler; insan bilimlerini, insanın, insan topluluklarının aralarındaki ilişkinin, özdeksel ve tinsel ekinin oluşumunu, gelişimini ve etkinliğini içerir. Sosyal bilimler felsefeyi, toplum bilimi, tarihi, ekonomiyi (politik ekonomiyi), ekonomik coğrafyayı, siyasal bilimleri, hukuku, filolojiyi, sanat eleştirisini, psikolojiyi, etnografiyi, arkeolojiyi, pedagojiyi ve daha birçok bilimi kapsar
Bu tanıma göre, diğer sosyal disiplinler arasında tarih; doğa, toplum ve düş üncenin nesnel gerçekliğine bilimsel ve pratik bir yaklaşım sağlayabilmesinden ötürü sosyal bilimde önemli bir konuma sahiptir. Öyle ki, tarihçilik ilkesi, geçmiş in ve şimdinin toplumsal deneyimleriyle ilintili sorunları ele almada bizlere önemli bir metodoloji sağlamaktadır.Yukarıda oluşturduğumuz bu - görece uzun ve karmaşık - tanım; sosyal bilimlerin çehresini her ne kadar kusursuz bir şekilde çiziyor görünse de, sosyal bilimleri yeterince anlama yolunda salt bir ilk adım teşkil etmektedir. Sosyal bilimlerin tam olarak kavranması için kilometrelerce yol kat edilmesi şarttır.